Landmåling - Radiokommunikation - Fjeldvandring
 
 

Landmåling

Landmåling er en teknisk underdisciplin af geodæsi og kartografi. Geodæsi er navnet på den videnskab, hvor man opstiller teorier for jordens form og foretager opmålinger, der kan af- eller bekræfte disse teorier. I geodæsien beskæftiger man sig også med at fastlægge koordinatsystemer på jordoverfladen og indmåle jordens landområder i forhold til disse systemer. Kartografi er en teknisk videnskab der beskæftiger sig med fremstilling af kort.

 

I landmålingen opmåler man i et større eller mindre landområde den geometriske beliggenhed af terrænformer, terrænobjekter og bygværker. På baggrund af disse opmålinger kan der fremstilles et passende kortmateriale. Desuden kan der foretages afsætning af bygværker og bygningselementer i landskabet. Til disse opgaver benyttes en række hjælpemidler og instrumenter lige fra målebånd til totalstation (elektronisk teodolit) og GNSS (f.eks. GPS).

 

På billedet ser du mig i gang med en opmåling af lystbådehavnen i Horsens. Til opmålingen benyttes en totalstation.

Carsten Høg, Østerbro 4, Stjær, DK-8464 Galten, e-mail carstenskanderborg@gmail.com, tlf. 98 91 01 42, mobil 40 50 83 41
Lav din egen hjemmeside med mono.net