Landmåling - Radiokommunikation - Fjeldvandring
 
 

Yaesu FT-897

I det følgende vil jeg præsentere en radiosender, som jeg har gode erfaringer med og som jeg derfor anbefaler. Det drejer sig om en Yaesu FT-897. Radiosenderen dækker alle amatørradiobåndene (HF, VHF, UHF) og har en sendeeffekt på 100 W. Denne sendeeffekt er et minimumskrav hvis man ønsker en stabil forbindelse rundt om jordkloden.
 

Radiosenderen er fremstillet til ekspeditionsbrug og derfor robust bygget med bl.a. et solidt bærehåndtag. Den har et godt stort tuningshjul og mulighed for store frekvensspring med MEM/VFO CH drejeknappen. Valg af bånd og mode (modulationsform) foregår med trykknapper. Der er et stort stik til høretelefoner, hvilket er en uvurderlig hjælp når man skal betjene radiosenderen i felten hvor det ofte støjer når vinden tager fat i træer og teltdug. 
 

Radiosenderen kan køre på interne og eksterne batterier (13.8 V) og der er mulighed for at installerer en strømforsyning så den kan kører på 220 V. Jeg anbefaler strømforsyningen eller eksternt batteri. Det interne batterier holder dårligt da de er at typen Ni-MH og har en kapacitet på kun 9 Ah. Desuden nedsættes sendeeffekten til kun 20 W med interne batterier.  
 

På bagsiden er der én antenneudgang til HF og én antenneudgang til VHF/UHF. Dette betyder at det er hurtigt at skifte mellem de forskellige amatørradiobånd. 

Radiosenderen kan også benyttes til kommunikation over repeaterstationer. I Danmark skal de fleste repeatere åbnes med en 1750 Hz tone. Denne tone udsendes ved at indstille radioen på FM og derefter trykke på HOME knappen i 2 sek. Når man vil kører på repeaterfrekvenserne skal man blot indstille radiosenderen på downlink frekvensen, når senderen udløses skifter radiosenderen selv til uplink frekvensen.

 

Under anvendelse af radiosenderen kan det anbefales at ændre SSB MIC gain fra standard 50 til 75. Dette gøres under menupunkt 81. Derved bliver signalet lidt kraftigere.

 

En anden fordel ved FT-897 er at den har indbygget SWR-meter. Desuden vil der komme en advarsel frem i displayet hvis SWR pludseligt skulle blive for højt.

Det er desværre ikke muligt at køre DV (Digital Voice) med denne radiosender.

Antennetuner

Jeg anbefaler LDG Elektronics Z-100 automatiske antennetuner til brug sammen med radiosenderen. Denne tuner kan benyttes ved sendestyrker på op til 125 W og passer derfor perfekt til radiosenderen. Desuden er Z-100 utrolig hurtig til at tune.

Jordforbindelse

Alle radiosendere skal have jordforbindelse af 3 årsager:

 

1. Forebygger elektrisk stød hvis der opstår fejl i stationen.

 

2. For at sikre at RF-strømmen bliver inde i stationen. Ellers kan der opstå fejl og forstyrrelser, f.eks. udsendelse af utilsigtede harmoniske frekvenser.

 

3. For at forhindre højt SWR.

 

Jeg anbefaler 6 kvadrat kabel til jordforbindelsen, da det er et godt tykt flettet kabel. Dette skyldes at RF-strømmen løber uden på trådene. Undgå at kablet bliver for langt med deraf følgende øget modstand. Bemærk at radiosenderen og antennetuneren skal være individuelt forbundet til jordspyd.

 

Jordspyd kan udgøres af et ½ tomme (1.25 cm) kobber eller stålrør. Længde 1.8 - 2.4 m. Stålrør anbefales da det ikke bøjer så let når det skal bankes i jorden.

 

Der må ikke kunne løbe vand ind i røret, da det med tiden vil løsne røret.

 

Bemærk at der ikke må være andre jordforbindelser. Dette vil give forstyrrelser. Derfor undgå "ground loops".

Icom IC-2200H

En mobil radiosender til 2 m båndet (VHF). Udgangseffekt 65 W. Radioen kan let monteres i et køretøj og det er en stor fordel at radioen kan betjenes vha. knapperne på mikrofonen. Derved har man mulighed for at monterer radioen på mindre tilgængelige steder i et køretøj. Desværre har radioen kun FM. Det er dog muligt at eftermonterer et DV-modul (jeg har dog ingen erfaring med dette modul). Men jeg savner CW.
Desværre er der ikke indbygget SWR-meter (Standing Wave Ratio / standbølgemåler) i radioen, men den slår dog automatisk fra hvis SWR skulle blive for højt. Derfor skulle der ikke være fare for at ødelægge radioen hvis antennen ikke er i orden.

Radiosenderen kan benyttes til repeteroperation på følgende måde:
- Indstil radio på output frekvensen
- Tryk på DUP-
- Tryk på FUNC
- Tryk på TONE-2 i 1 sek.
- Nu lyder 1750 Hz tonen og repeateren åbnes.

Icom IC-E92D

VHFog UHF håndradio. Både FM og DV. 5 W sendeeffekt. Lithium-ion batteri. Vandtæt og stødsikker. Virkelig god håndradio som man ikke er bange for at tage med ud i al slags vejr. De eneste ulemper er at det kræver værktøj at skifte batteri og at bæreclipsen ikke er optimalt udformet (tilgengæld er der ikke risiko for at tabe radioen). Derudover synes jeg at standard antennen er for kort. Den kunne med fordel have været ca. 50 cm, med deraf følgende længere rækkevidde. Jeg mener ikke radioen har nogen konkurrenter i øjeblikket.

Det er muligt at benytte radioen til repeteroperation:
Åben repeter
- Indstil radio på output frekvensen
- Tryk på DUP (4) indtil der står –DUP i displayet
- Tryk sendetasten og derefter samtidig på SQL
- Nu lyder 1750 Hz tonen og repeateren åbnes
 
Øvrigt:
Benyt B Band for at kunne vælge DV-mode.

Carsten Høg, Østerbro 4, Stjær, DK-8464 Galten, e-mail carstenskanderborg@gmail.com, tlf. 98 91 01 42, mobil 40 50 83 41
Lav din egen hjemmeside med mono.net