Landmåling - Radiokommunikation - Fjeldvandring
 
 

Fikspunkter

Inden for landmålingsvidenskaben benyttes forskellige fikspunkter til opmåling og afsætning. Et fikspunkt er markeret punkt i terrænet med kendte koordinater og/eller kendt kote.

Ud fra disse fikspunkter kan man opmåle og beregne koordinater til terrænobjekter, veje og bygninger. På denne måde er det muligt at fremstille meget præcise kort, som kan kobles sammen med eksisterende kort i samme koordinatsystem.

 

I Danmark findes der 2 kategorier af fikspunkter; GI-punkter og MV-punkter.

 

GI-punkter

GI-punkterne er etableret og vedligeholdt af Kort- og Matrikelstyrelsen, det tidligere Geodætisk Institut.

 

I dag er der registreret ca. 22.000 GI-punkter i Kort- og Matrikelstyrelsens fikspunktregister Valdemar.

 

Man forventer at de fleste af disse GI-punkter eksisterer endnu, da de ofte er placerede på fredede steder som gravhøje og bavnehøje. En del af GI-punkterne er også placeret i markskel. Fordelen ved denne placering er at markskel ofte eksisterer igennem flere generationer.

 

GI-punkterne har en nabomiddelfejl på kun 1-2 cm/km og er således meget nøjagtige.

Postament

330 GI-punkter er afmærket med et postament af granit eller mursten.

Et postament er ofte placeret på flotte udsigtspunkter og andre høje steder i det åbne land. Postamenterne er også angivet i Kort- og Matrikelstyrelsens Topografiske Atlas 1:100.000

 

 

Universalkalot

Oprindeligt var universalkalotterne malet rød-orange, men malingen er ofte skallet af.

Fikspunktsblok

De fleste GI-punkter er afmærket med en fikspunktsblok. Fikspunktnummeret er præget ind i denne blok.

Det første tal angiver Herredsnummer, det næste angiver Sognenummer og det sidste angiver løbenummer. GI-punkter har løbenumre i følgende intervaller: 1-10 og 801-1000.

Eksisterende bygværker

Mange GI-punkter er placeret på eksisterende bygværker. F.eks. fungerer mange kirker som GI-punkter. Hvis kirken har et spir, er det ofte et GI-punkt. Men hvis kirken har et sadeltag som på ovenstående billede, er GI-punktet oftest kippen på enten vestre eller nordre gavl afhængigt af hvordan taget vender.

 

Store antenner og skorstene, herunder skorstenene på mange af de gamle andelsmejerier fungerer også som GI-punkter.

Bolt til kotebestemmelse

Bolt i mur. En bolt benyttes kun som højdefikspunkt.

MV-punkter

MV-punkterne er etableret af landinspektørfirmaerne i forbindelse med udførelsen af matrikulære sager. MV er forkortelsen for Matrikelvæsen. MV-punkterne bliver godkendt af Kort- og Matrikelstyrelsen.

 

I dag er der registreret ca. 330.000 MV-punkter i Kort- og Matrikelstyrelsens fikspunktregister Valdemar.

 

Man forventer at en stor del af disse MV-punkter er tabtgået, da de ofte er placeret i vejrabatter og på fortove.

 

MV-punkterne har en nabomiddelfejl på 6-7 cm/km og er derfor ikke så nøjagtige som GI-punkterne. MV-punkterne er kun planfikspunkter.

MV-blok

MV-blok placeret i markskel

Ofte er MV-punkterne udsatte for at blive skæve eller beskadiget ved f.eks. påkørsel eller pga. vibrationer fra kørebanen. Derfor kan det være nødvendigt at rette MV-blokken op før den benyttes. Dette gøres ved at grave den fri og centrere den over den markør MV-blokken er placeret henover.

 

I dette tilfælde havde en landmand smidt sine marksten ovenpå MV-punktet. Derfor skulle markstenene først fjernes. Derefter måtte MV-blokken graves fri mhp. en ny centrering.

I dette tilfælde er markøren et drænrør, men det kunne også have været et jernrør.

MV-søm

MV-punkt markeret med søm i cykelsti

Lokalisering af fikspunkter

Nogle gange kan det være lidt af en udfordring af finde et fikspunkt. Dette skyldes at det kan være mange år siden det sidst har været anvendt. Den nemmeste måde er at anvende RTK GPS. Men ellers må man gå ud fra fikspunktsktisen fra Valdemar og en metaldetektor som på billedet nedenfor. Den spade er også et helt uundværligt værktøj under jagten.

Andre gange er fikspunktet afmærket med et visermærke. Et visermærke kan være en eller to betonblokke eller et jernrør som nedenfor

Paspunkter

Før gennemføring af flyfotografering skal man etablerer og signalerer fikspunkter på landjorden. I fotogrammetrien benævnes disse punkter paspunkter. Man kan vælge at benytte allerede eksisterende fikspunkter eller man kan etablerer nye fikspunkter til formålet. Paspunkterne sikre at man får korrekte koordinater på de endelige ortofotos og kort.

Paspunkterne signaleres med en hvid plade, der er så stor at den med sikkerhed kan genfindes på luftfotoet. Derfor er det vigtigt at signalet er tilpasset flyvehøjden. Ved flyfotografering til teknisk kortlægning vil signalerne normalt have en størrelse på 30 x 30 cm. Ved højere flyvehøjde skal signalerne være større.

I Danmark blev fotogrammetrien taget i anvendelse til teknisk kortlægning fra omkring 1960. Og siden 1966 har det daværende Geodætisk Institut anvendt fotogrammetri til den topografiske kortlægning af Danmark.

I dag etableres permanente paspunkter direkte på de større veje. På nedenstående billede ses et nyere paspunkt (30 x 30 cm) på vejbelægning.

Tidligere signalerede man GI-punkter med en hvid plastic plade (40 x 40 cm). Derved blev GI-punkterne synlige på luftfoto. I dag anvendes udelukkende permanente signaler som omtalt ovenfor.


Når man i dag frigraver et GI-punkt finder man ofte rester af tidligere signalering i form af små hvide plastic stykker. På baggrund af disse fund har jeg rekonstrueret et gammelt signal ved at lime plastic stykkerne op på en hvid træplade. Resultatet kan ses på nedenstående billede. 

Signalet måler 40 x 40 cm og har et rundt hul i midten, så signalet kan centreres over fikspunktet. Tekst på signal: MV SIGNAL FOR FOTOOPMÅLING - MÅ IKKE FJERNES

Carsten Høg, Østerbro 4, Stjær, DK-8464 Galten, e-mail carstenskanderborg@gmail.com, tlf. 98 91 01 42, mobil 40 50 83 41
Lav din egen hjemmeside med mono.net