Landmåling - Radiokommunikation - Fjeldvandring
 
 

Strømforsyning ved portabel radiokommunikation

Håndholdt radiosender
Det eneste anvendelige batteri i en håndholdt radiosender er en Lithium-ion (Lithium-polymer) akkumulator.
Andre typer som f.eks.  Nikkel-Cadmium (NiCd) og Nikkel-metalhydrid (NiMH) akkumulatorer er ikke brugbare. Disse batterityper bliver alt for hurtigt slidt op og her desuden en høj selvafladning. Derudover er deres energiindhold i forhold til vægt alt for lille.
 
Energiindhold i forhold til vægt:

Blyakkumulator:            35 Wh/kg
NiCd akkumulator:        50 Wh/kg
NiMH akkumulator:       60 Wh/kg
Lithium-polymer:         150 Wh/kg
 
Selvafladning:

Blyakkumulator:              15% pr. måned
NiCd akkumulator:          10% pr. måned
NiMH akkumulator:         30% pr. måned
Lithium-polymer:               5% pr. måned
 
Mobil radiosender
Når det ikke lige drejer sig om håndholdte radiosendere, anbefaler jeg eksterne batterier (akkumulatorer). Dette skyldes at strømforbruget i en mobil radiosender er ret højt. En radiosender med en sendeeffekt på 100 W bruger ofte 22 A under sending. Benytter dog ofte kun 1 A ved modtagelse.

Jeg anbefaler et 100 Ah startbatteri (blyakkumulator) som en løsning. Ulempen ved dette valg er dog størrelsen og vægten. Batteriet måler 35x17x20 cm og vejer 25 kg. Dette betyder imidlertid ikke så meget hvis batteriet er monteret i et køretøj.
 
En akkumulators kapacitet angives som Ah (amperetimer). Ud fra ampere-timetallet beregnes den tid man kan tappe strøm af batteriet ved at dividere Ah med afladestrømmen. F.eks. et batteri mærket med 100 Ah vil kunne afgive 100 A i én time eller en strøm på 20 A i 5 timer (100 Ah / 20 A = 5 h).
 
Jeg har monteret 2 batteriklemmer med gevindbolte på batteriets poler. På denne måde er det let at forbinde forskellige kabler med ringkabelsko til batteriet. Derudover har jeg monteret en hovedafbryder på batteriets plus pol for at undgå gnister når kablerne monteres.

Jeg benytter en kraftig crimping tang (pressetang) til at montere kablerne til ringkabelskoene. På denne måde er jeg sikker på en god kontaktflade.
Jeg benytter en CTEK oplader til at oplade batteriet (forsynes med 220 VAC). Denne oplader er automatisk og slår selv fra når batteriet er fuldt opladet.
 
Generelt om startbatterier:
Bilbatterier med en spænding på under 12.4 V bør oplades.
Opladning af bilbatterier bør altid foretages langsomt. Husk at løsne propper, hvis disse forefindes.
Et bilbatteri er fuldt opladet når spændingen er over 12.65 V.
Et bilbatteri er fuldstændig afladet når spændingen er faldet til 10.5 V. Man bør undgå at spændingen falder så meget, da det går udover batteriets levealder.
Hvis man ikke kan undgå at aflede batteriet for meget bør man i stedet anskaffe et såkald fritidsbatteri, som netop tåler dybe afladninger uden at tage skade.  

Generelt om Lithium-ion akkumulatorer:
Lithium-ion akkumulatorer mister kapacitet når de bliver varme. Allerede ved 38 grader Celcius kan de miste op mod 35% af kapaciteten. 

Carsten Høg, Østerbro 4, Stjær, DK-8464 Galten, e-mail carstenskanderborg@gmail.com, tlf. 98 91 01 42, mobil 40 50 83 41
Lav din egen hjemmeside med mono.net