Landmåling - Radiokommunikation - Fjeldvandring
 
 

Radiospejd / JOTA

Spejderbevægelsen afholder én gang om året Jamboree On The Air (JOTA).

Under JOTA mødes spejdere verden over med hinanden på amatørradio frekvenserne.

JOTA afholdes altid den 3. weekend i oktober og under JOTA er det tilladt for spejderne at benytte radiosendere under ansvar af en certificeret radioamatør.

 

Formålet med JOTA er dobbelt. For det første lærer spejderne hvordan det er at være spejder i lande langt fra deres eget. For det andet lærer spejderne hvordan det er muligt at etablerer kontakt selvom man er langt fra civilisationen eller hvis de normale kommunikationslinjer skulle være ødelagt efter f.eks. naturkatastrofer.

En sidegevinst ved JOTA er at en del af spejderne bliver så interesserede i radiokommunikation, at de selv bliver radioamatører. Det skete f.eks. for mig.

 

Spejdere med radioamatør certifikat mødes jævnligt på amatørradio frekvenserne også når der ikke lige er JOTA. Her udveksles erfaringer og trænes færdigheder i radiokommunikation.

 

Radiokommunikation er altså en vigtig del af spejderarbejdet.

Felttelefon FT-58

Radiosendere er rigtig gode til at sikre kommunikation mellem flere enheder der skal være mobile enten til fods eller i bil. Hvis man derimod skal oprette en kommunikationslinie imellem 2 faste punkter kan man vælge at benytte en felttelefon i stedet. Det kunne f.eks. dreje sig om 2 poster på en spejdertur.

Jeg har rigtig gode erfaringer med det danske forsvars felttelefon FT-58. Den er meget robust og pålidelig. For at oprette forbindelse mellem 2 punkter skal man benytte følgende:
2 stk. FT-58 felttelefoner.
4 stk. 1.5 V A-batterier (2 til hver felttelfon)
2 stk. Kortere forbindelsesledninger
1 stk. Kabeltromle med telefonledning (man kan sagtens forbinde flere kabeltromler hvis afstanden mellem punkterne er stor.
 

På følgende link kan du se hvordan felttelefonen oprettes og benyttes:
Felttelefon FT-58

Carsten Høg, Østerbro 4, Stjær, DK-8464 Galten, e-mail carstenskanderborg@gmail.com, tlf. 98 91 01 42, mobil 40 50 83 41
Lav din egen hjemmeside med mono.net